Algemene informatie
Wat is hechtingsproblematiek?
Het heeft te maken met dat het kind al vanaf het begin zich niet goed kan hechten aan iemand. Normaal gesproken heeft een “gezond” kind al vrij snel na de geboorte een goede relatie met de ouders (voornamelijk met de moeder). Doordat het kind dus nooit een goede relatieband heeft gehad met de ouders (of met iemand) kan het kind moeilijk iemand vertrouwen. Eigenlijk kan het niemand vertrouwen en dat heeft dan weer invloed op de sociale relaties met het kind. Hechtingsproblematiek komt ook veel voor bij andere stoornissen. Hun manier om te 'overleven' is om anderen kleiner te maken. Ze kunnen dan ook invloed hebben op anderen.
Hechtingsproblemen gaan vaak mee met andere gedragsstoornissen. Denk dan aan ADHD en andere stoornissen.
Verschil tussen hechtingsproblemen en een hechtingsstoornis.
Er is ook een verschil tussen hechtingsproblemen en een hechtingsstoornis. Maar het heeft allebei met hechtingsproblematiek te maken. Een kind met een hechtingsstoornis heeft nooit de kans gehad om een volwassene te vertrouwen, om een relatie te krijgen. Daar zit de stoornis zo diep in het kind dat je er bijna niks meer aan kan doen. Maar met hechtingsproblemen heeft hij/zij al wel een beetje ervaring gehad om met iemand een relatie aan te gaan. Daar kun je dus nog zeker wat aan doen.
De kinderen die dus last hebben van hechtingsproblemen hebben dus een onveilige hechting gehad toen ze nog jong waren (net geboren).
Wat is het grootste probleem?
Als je hechtingsproblemen hebt, heb je geen basisvertrouwen. Je bent dan bang. Je bent bang om afgewezen te worden, of dat jij je ouders verliest. Doordat je dus vroeger iets hebt meegemaakt waardoor een relatie werd verbroken, ben je nu bang om een nieuwe relatie aan te gaan. Want straks raak je diegene ook nog kwijt.